Er du bange for din tandlæge?

Tandlægeangst

Ubehagelige minder om smertefuld, forhastede eller dårlige tandlægebesøg i barndommen har givet rigtig mange patienter tandlægeangst.

Men dine tænders sundhed kan have stor indflydelse på både dit fysiske og psykiske helbred, og heldigvis findes der i dag mange tandlæger med stor forståelse for tandlægeskræk.

Hører du til den del af befolkningen der har tandlægeangst, så få hjælp hos en kompetent tandlæge til at behandle det.

Hvor kommer frygten fra

Tandlægeskræk er et dårligt navn, fordi det er i mange tilfælde ikke selve tandlægen man er bange for.

Det at erkende sin angst er et vigtigt skridt.

Det kan være selve det at sætte sig i stolen, det kan være lugten i venteværelset, oplevelsen af at have tandlægeinstrumenter i munden, eller de smerter der kan være under eller efter tandlægebesøget.

Det kan også være at du får det psykisk dårligt af den indvirkning du tidligere har oplevet ved lattergas.

Uanset hvad, er det vigtigt at du i samarbejde med din tandlæge finder ud af hvor i processen det er din angst opstår.

Smertefri behandling

Hvis ikke du har været til tandlæge i mange år, husker du måske behandlingerne som smertefulde, men der er sket meget inden for de sidste par år, og i dag kan mange tandlæger behandle 100 pct. smertefrit.

Har du behov for det kan du ovenikøbet blive behandlet i fuld narkose, så første skridt er altid at finde og tage kontakt til en tandlæge der vil tage din tandlægeskræk seriøst, så kan i nemlig komme langt sammen.

Evt. smerter efter et tandlægebesøg kan også sagtens undgås hvis der i samarbejde med tandlægen bliver lagt en plan for hvordan du bagefter er smertedækket.

Behandlingsmuligheder for tandlægeskræk

Da tandlægeangst kan skyldes mange forskellige ting, og også være blevet udløst af forskellige situationer, så findes der også mange behandlingsmuligheder.

Hvis tandlægeskrækken f.eks. handler om smerter, så er det jo smertefri behandling der skal til.

Men er din tandlægeangst knyttet op på en personlig dårlig oplevelse som f.eks. en ødelagt tillid til tandlægen så skal der måske psykologhjælp til.

Det kan også være at du er så nervøs allerede inden dit tandlægebesøg at du kan have gavn af beroligende medicin, og på den måde starter behandlingen allerede hjemme i din egen stue.

Uanset hvad du har brug for, er det vigtigt at vide at du i dag kan blive behandlet for selv den mest alvorlige tandlægeskræk.

Skriv et svar