Når man flytter et nyt sted hen, er der altid en masse beslutninger, der skal træffes og overvejelser, der skal gøres. Dette gør sig især gældende, når man flytter fra noget småt til noget større, eller fra en etageejendom til et hus. Dels er der hele spørgsmålet om indretning. Skal man købe nye møbler, eller kan man klare sig med det, man har til rådighed? Hvad skal op at hænge på væggene? De gamle malerier passer måske ikke til den nye lejlighed.
Derudover er der også hele spørgsmålet om belysning. God indendørs belysning kan gøre underværker for hele stemningen og den atmosfære, man føler, når man træder ind af døren. Belysningen er ofte undervurderet og er typisk sekundær i forhold til møbler og udsmykning. Faktum er dog, at foruden at kunne gøre underværker for stemningen, så kan flotte lamper og pærer også fungere som møbler og som udsmykningsgenstande.
Hvad er god belysning?
God belysning er naturligvis subjektivt. Det, der er god belysning for mig, er det ikke nødvendigvis for dig. Er I flere, der flytter sammen, kan det være svært at blive enige om, hvilken type belysning man skal have.
Spørgsmålet om god belysning er dertil også todelt. Et er, at belysningen skal opfylde en række formål til brugen og skal kunne oplyse de arealer, som man ønsker. Dernæst skal den også være flot at se på og bidrage til rummet. Belysningen skal derfor passe til brugen og de mennesker, der bor der.
Tips til god belysning
I udgangspunktet skal belysning fra lamper og pærer være et supplement til dagslyset. Sørg derfor for at lukke al det lys ind i dine rum, som det er muligt. Lys fra solen har en farvegengivelse, der ikke er muligt at opnå fra kunstige lyskilder / elektricitet. Farvegengivelsen kaldes også for en Ra-værdi, og hvor sollys har en Ra-værdi på 100, så er det tætteste, man kommer på dette med kunstig belysning Ra-værdier på 99. Ønsker du en hyggelig stemning i dit hjem, bør du gå efter pærer med høje Ra-værdier. Pærer med høj farvegengivelse giver et varmt lys, imens lave Ra-værdier giver et ”koldt” og blegt lys. Det kolde lys egner sig oftest bedst til kælderarealer, lagerlokaler og måske dit bryggers.
I tillæg til ovenstående kan det også være en god ide at blande forskellige lyskilder. Nogle lyskilder har et bredt (diffust) lys, imens andre er mere koncentrerede. En skrivebordslampe, som man arbejder ved, er kendetegnet ved at have en smal lampeskærm, der fokuserer lyset i en bestemt retning. En pendel over sofaarrangementet bør sprede lyset mere, og har derfor en bred, ofte gennemsigtig, lampeskærm. Lampen skal således understøtte formålet, hvis du gerne vil bruge et rum til flere forskellige formål.
Har du et lille rum, som du gerne vil have til at synes bredere eller højere, kan du eksperimentere med at placere lamper på væggene, der lyser opad. Dette kan skabe en illusion om, at der er højere til loftet, end der reelt er. Bland også gerne forskellige pæretyper, så du har halogenspots i loftet, LED-pærer i pendlen og lysstofrør fra Philips i kælderrummet og på loftet.