Koifisk i havedammen? Dette skal du bruge

koifisk

Koifisk er intelligente, hårdføre og flotte koldtvandsfisk, der egner sig perfekt til en dansk havedam. Hvis du har overvejet at få en dam i din have, eller hvis du allerede har dammen, men mangler fiskene, så bør du læse med her, hvor vi deler viden om, hvad du skal bruge for at få en havedam, som dine koifisk vil elske.

En havedam er ikke bare en havedam. Især ikke hvis du ønsker karper i den. Din havedams opbygning og form kan have stor indflydelse på, hvor godt dine koifisk har det, om de trives, yngler og bliver gamle. Selvom koifisk er hårdføre og kan blive over 100 år gamle, så er det dog sjældent, at vi ser dm blive så gamle i en dansk havedam. Dette kan der naturligvis være flere grunde til, men dammens opbygning og de mekaniske og elektroniske komponenter i den er helt sikkert nogle af dem.

Skimmeren i din havedam

En skimmer sørger for at trække vand fra overfladen af din havedam, så den således renses for urenheder og affald. Den samler blad, pollen, gammelt fiskefoder i havedammen og andet flydende affald, og samler det hele i en kasse, som du efterfølgende kan tømme.

Skimmeren kan enten graves ned ved siden af havedammen eller kan flyde på toppen af den og løbende gøre sit arbejde med at vedligeholde din havedam. En fordel ved en skimmer er også, at du slipper for at gøre det manuelle arbejde, og blot kan gå ud i haven for at nyde synet af dine flotte fisk.

Bunddræn er en god ting

Selvom et bunddræn ikke nødvendigvis er påkrævet i en havedam, så er det en god ting at have i en havedam med koifisk, der ikke har store sten i bunden af dammen. Mange bunddræn er udstyrede med luftfiltre, der sørger for at tilpasse oxygenindholdet i din havedam ved løbende at udlede oxygen, så dine fisk kan ånde.

Mekanisk filtrering

Det mekaniske filters rolle er at opfange fremmedelementer, så de ikke tilstopper det biologiske filter. Det kan således tage tungere ting, som skimmeren eller bunddrænet måske ikke opfanger, og er med til at holde dit biologiske filter i en god tilstand.

Der findes flere typer af mekaniske filtre, der passer til hver sin havedam. Et fællestræk ved havedamsfiltre er, at de skal renses ofte, så urenhederne kan fjernes.

Biologisk filter

Et biologisk filter kan omdanne det kvælstofindholdige affald fra fiskene. Et biologisk filter kan konstrueres på flere forskellige måder, og det er dertil også vigtigt, at du ved, hvordan filteren virker, samt hvordan du afmonterer det for rensning, inden du installerer det i havedammen.

Løbende og korrekt rengøring af både det mekaniske og biologiske filter er vigtige, hvis de skal virke korrekt og dine fisk ikke skal lide overlast.

Vand- og luftpumpe

Vandpumpen cirkulerer vandet gennem filtersystemet og tilbage til dammen igen. Værd at vide omkring pumper generelt er, at de bør tilpasses til havedammen og filtersystemet. En vandpumpe skal således kunne cirkulere al vandet rundt en gang per time for at opnå den optimale vandkvalitet.

En luftpumpe i din havedam kan bruges til at løfte niveauet af den frie oxygen i vandet. Har du mange koifisk i havedammen er en luftpumpe en nødvendighed, da dine koifisk ellers ikke kan ånde frit.

Skriv et svar