God og sund kost til dig der dyrker yoga

yogakvinder

Når du skal dyrke yoga, er et at have et par pæne yogabukser og en god yogamåtte. Noget andet derimod er at have styr på din kost og din søvn, så du kan performe bedre og være en sundere og stærkere udgave af dig selv.

Kosten har naturligvis betydning for din krop og din velbefindende. Dette har yogier vist gennem alle tider. I en diæt tilpasset yoga, er grundidéen, at maden skal være så naturlig og uforarbejdet som muligt. Man skal også indtag rigeligt af frisk tilberedte fuldkornsprodukter, som værner sikre et stabilt niveau af blodsukkeret. Dette skal indtages sammen med friske grøntsager, frugter og bær, og bælgfrugter, som gerne må suppleres med tofu og mælkeprodukter. Desuden skal du minimerer indtagelse af fødevare der har en negativ indvirkning på kroppen og sindet, som fx kaffe, alkohol og andre stimulanser. 

Yogafilosofien inddeler mad i tre typer, som hver afspejler en sindstilstand, som kaldes gunas:

Den første type mad er Sattva er knyttes til klarsyn og det spirituelle. Det er ren, frisk mad, der let passerer gennem fordøjelsessystemet, og som giver kroppen energi, styrke og udholdenhed. I denne gruppe fødevarer finder man bl.a.: frugt, grønt, nødder, frø, bælgfrugter, fuldkorn, honning, vand og mælk.

Den anden madtype er Raja påvirker dit aktivitetsniveau og dine følelser. Maden i denne gruppe er krydret, saltet meget sød mad, ved for meget indtagelse kan overstimulere dig, og gøre dig rastløs og ubalanceret. Desuden kan indtagelse af for meget mad af Raja fødevare, medføre at du bliver afhængighed af maden. Af fødevarer i Raja-gruppen kan fx nævnes: Salt, kaffe, te, chokolade, løg og hvidløg.

Den sidste madtype er Tamas er forbundet med at føle sig tung og dyster. Det er tilberedt mad, ofte med mange tilsætningsstoffer, der gør Tamas fødevarerne svært fordøjeligt. Indtager du for meget af den Tamas mad tapper fordøjelsen din energi og nedsætter din evne til at nå dine mål. Som eksempler på Tamas fødevarer kan nævnes: kød, alkohol og gæret mad.

Det siger sig selv at man skal indtage rigeligt fra Sattva fødevaregruppen, og minimerer mængden man får fra Raja og Tamas.

Yogier tilhængere anvender seks former for grundsmage som kaldes for Rasa. De fire første kendes også fra de fem grundsmage i det moderne køkken, mens de to sidste adskiller sig fra det moderne kækken. De seks smagsindtryk som yogier anvender er:

  • Den første smagsindtryk er sødt. Det er den naturlige sødme man fx finder i frugt og grøntsager, honning og nødder. Men sødmen kan også komme fra mælk, brød, ris og fedt.
  • Den anden smagsindtryk er det sure. Her stammer det syrlige fra fx citroner, yoghurt, tomater og gæret mad.
  • Salt er den tredje smagsindtryk. Her kommer det salte fra fx sojasauce, tang.
  • Den fjerde smagsindtryk, er den bitre smag. Bitterheden kommer fra nogle grøntsager som fx spinat og julesalat, og fra andre fødevarer som fx te, kaffe og chokolade.
  • Den femte smagsindtryk som yogier arbejde med, er den Kradse og stikkende smagsoplevelse, som kommer fra fx chili, Ingefær, peber og andre stærke krydderier.
  • Æbler, pærer, kål, bønner og linser.

Som det også kendes fra det moderne køkken, så skal ens yoga-kost indeholde alle smagsindtryk. Hvordan balancen er mellem de seks smagsoplevelser afgøres, ifølge yogafilosofien, af din kropstype, og de opdeler kropstyperne i tre grundtyper som kaldes dosha’er. Alle bliver født med en blanding af de tre dosha’er. De tre dosha’er er

Vata. Mennesker af vata typen omsætter kosten hurtigt, og når ikke at optage næringsstofferne. Vata-typen har ofte en dårlig fordøjelse. Det er godt for Vata-typen, at spise på fastetidspunkter og undgå kolde mad- og drikkevarer. Det er er godt er: Supper, gryderetter, sødt, surt og salt som er tilberedt fremfor rå fødevarer.

Pitta. Hos personer hvor Pitta er den dominerende dosha, er forbrændingen høj, og de har et stort temperament. Temperamentet stammer fra varm – og krydret mad, som sammen med alkohol salt og surt giver temperamentet. Derfor bør folk der hovedsagligt har en Pitta dosha spise rigeligt af frugt, mælk og fuldkorn, suppleret med salater og kolde drikkevarer. Samtidig skal de passe på med ikke at spise for meget, og være opmærksom på deres indtagelse af fx alkohol.

Kapha. Den sidste dosha er Kapha. Personer hvor kapha er den dominerende dosha. Har et blidt sind og en lav forbrænding, som giver vægtproblemer og akkumulering af affaldsstoffer. Affaldsstofferne kan give problemer med immunsystemet, hvorfor kapha-dominerede bør spise lette måltider med mange grøntsager sammen med krydderier som sætter forbrændingen i vejret, som fx chili og ingefær. Til gengæld skal de holde sig fra is, chokolade, sukker og mælkeprodukter som smør og mælk.

Har du lyst til at høre mere om, hvilke kost som kan gøre dig til en bedre yogi, eller måske har givet dig lyst til at dyrke yoga, så er opfordringen: kom og dyrk yoga i Lyngby

Skriv et svar